Kategorier
Avtal seko Seko Spårtrafik

Seko och Almega Tågföretagen överens – strejken blåses av

Seko har idag träffat en uppgörelse med Almega Tågföretagen på spårtrafikområdet. Den stundande strejken kommer därmed att blåsas av. Förbundet bedömer att uppgörelsen är så pass bra och att ett verkställande av en strejk inte skulle leda till en bättre uppgörelse. 

Uppgörelsen innebär bland annat följande:

  • Löneökningar och avsättningar till flexpension enligt det så kallade märket, det vill säga totalt 7,4% under den tvååriga avtalsperioden.
  • Tydlig reglering när det gäller sena schemaändringar. Besked om förändringar ska som regel lämnas minst två veckor i förväg men arbetsgivaren får vid oförutsägbara händelser justera schema kortare tid i förväg. Arbetsgivaren ska i dessa fall söka komma överens med berörd arbetstagare till skillnad från idag där arbetsgivaren enbart ändrar schema utifrån verksamhetens behov. Om ändringar meddelas senare än 14 dagar före den avsedda ändringen kommer det bli svårare för arbetsgivaren enligt en särskild reglering. Modellen bygger på att överskridande av regleringen i antal minuter ska föras över till en individuell arbetstidsbank.
  • Arbetstidsförkortning ska utredas i en partsgemensam arbetsgrupp med en tydlig inriktning att påbörja en arbetstidsförkortning under avtalsperioden.
  • Frågan om ensamarbete vid framförande av resandetåg och vid olycksdrabbade arbetsuppgifter ska hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp. Exempelvis är parterna överens om att man gemensamt ska uppvakta såväl politiker som myndigheter för att lyfta denna fråga.
  • När det gäller vårt yrkande om att reglera villkoren för tågstäd centralt så har vår motpart vägrat att gå med på våra krav. Detta är beklagligt och vi kommer nu att göra allt vi kan för att förbättra villkoren för tågstädet i lokala förhandlingar.

Läs mer på: https://www.seko.se/press-och-aktuellt/nyheter/2023/seko-och-almega-tagforetagen-overens–strejken-blases-av/