Kategorier
ABF

Arbetares rättigheter

Metalbandet Horndal släppte just en skiva och en historisk roman om den bortglömde fackföreningsledaren Alrik Andersson. I samband med storstrejken 1909 hamnade han och Horndal i stormens öga med vräkningar, protesterande och beväpnade arbetare från hela Bergslagen samt militärer från tre regementen. Det hela höll på att urarta vilket, enligt statsministern riskerade att utvecklas till ett inbördeskrig.  Vräkningarna avbröts och Alrik såg till att hans medlemmar fick sina jobb och bostäder tillbaka. Alla utom han själv som svartlistades och tvingades i landsflykt. Han hamnade i Chicago där han blev valsverksmästare, eller Head Hammer Man på engelska. Boken skrevs av Henrik Levahn, sångare och gitarrist i bandet och allt detta har röst stor uppmärksamhet i media under våren. 

När Horndal spelade i London träffade de Kim Kelly, en amerikans internationellt erkänd journalist och författare med två fokusområden: Metal och fackföreningar. Ljuv musik uppstod och nu har Henrik tillsammans med arrangörerna i Gävle bjudit in henne att delta i ett författarsamtal/föreläsning där Henrik och Kim kommer att berätta om sina respektive böcker och föra ett samtal. Likheterna var stora i fackföreningarnas inledande historia- men skillnaderna nu är stora mellan länderna. 

Så nu är min tanke att fylla lokalen med fackkämpar, historieintresserade, folkbildare alla som känner till arbetarrörelsens kamp. 

Se mer här:

Kalle Holmqvist om Horndal och Head hammer man (aftonbladet.se)

Tung metall – Horndal tonsätter arbetarrätt | Göteborgs-Posten (gp.se)

Hårdrock och litteratur om fackhjälte – sponsrat av IF Metall (da.se)

Då stod den lilla bruksorten i Dalarna i stridens centrum – Falu-Kuriren (falukuriren.se)

Metalbandet Horndal vill lyfta fram facklig pionjär som tvingades i landsflykt – Dala-Demokraten (dalademokraten.se)

Holly, 76, rörd över Horndals bok och skiva: ”Trodde det var bluff” – Avesta Tidning

Horndal’s New Album is the Heaviest Swedish Labor History Lesson Ever (salvo.ghost.io)

(3) Video | Facebook